Właściwa konserwacja grilla gazowego Broil King
Grill gazowy to świetne urządzenie do przygotowywania ulubionych potraw. Aby jednak dania przygotowane na grillu były zdrowe i higieniczne, należy regularnie czyścić grill.
Sprawdźmy, jak dbać o grill gazowy, aby służył nam przez długie lata.
Jakie czynności należy wykonywać, aby utrzymać grilla w dobrym stanie technicznym i estetycznym?
Na szczęście, czyszczenie grilla ogrodowego nie jest pracochłonne, a systematyczna konserwacja pozwoli nam cieszyć się nim przez wiele kolejnych lat.
Regularne czyszczenie grilla
Największą zaletą grilli gazowych Broil King jest szybka gotowość do grillowania. Dlatego warto systematycznie (najlepiej po każdym zakończonym grillowaniu) poświęcić chwilę na czyszczenie grilla.
Najłatwiejszym sposobem na szybkie rozpalenie grilla gazowego Broil King jest przekręcenie pokręteł na pozycję 9:00 Pow-R-Zone – czyli maksymalną moc palników – i rozgrzewanie go przez 10-15 minut. Po tym czasie grill osiągnie temperaturę około 350 stopni Celsjusza.
Tłuszcz spali się, a wszelkie resztki na ruszcie i aromatyzerach zostaną zwęglone. Takie wypalanie grilla trwa średnio około 10 minut, a brak unoszącego się białego dymu oznacza, że proces wypalania został zakończony.
Konserwacja i mycie rusztów żeliwnych
Ruszty żeliwne Flav-R-Cast Broil King są wykonane z wysokiej jakości materiału. Żeliwo świetnie utrzymuje ciepło i szybko rozgrzewa się do bardzo wysokich temperatur, natomiast z natury jest porowate.
Dlatego, w trosce o stan rusztów należy pamiętać o ich prawidłowej konserwacji i przestrzeganiu kilku zasad:
- Po zakończonym grillowaniu czyścimy ruszt przy użyciu szczotki z włosiem ze stali szlachetnej. Najbardziej polecane szczotki to szczotka drewniana lub Heavy Duty.
- Ruszt myjemy w ciepłej wodzie z płynem do mycia naczyń, a po wypłukaniu wycieramy do sucha.
- Pokrywamy ruszty olejem. Świetnie sprawdza się rozpylacz do oleju GrillPro, możesz też użyć oleju spożywczego, z wysokim punktem dymienia (np. rzepakowy).
Ważne!
- Najlepiej jest czyścić i konserwować ruszt po zakończonym grillowaniu, kiedy grill jest jeszcze rozgrzany. Jeśli jednak brakło na to czasu, można to także zrobić przed kolejnym grillowaniem.
- Kiedy ruszt jest gorący bardzo ważne jest natłuszczanie go olejem. Tak zabezpieczony ruszt będzie chronił przed korozją. Dodatkowo olej wytwarza warstwę ochronną (nieprzywierającą powłokę), dzięki której podczas grillowania do rusztu nie będą przyklejać się kawałki jedzenia.
Okresowe czyszczenie aromatyzerów i ich zabezpieczenie
Na szczęście aromatyzery Flav-R-Wave nie muszą być tak samo często konserwowane, jak ruszty. Warto to zrobić chociaż raz w miesiącu.
Podczas czyszczenia systemu aromatyzującego należy usunąć większe resztki jedzenia zalegające na powierzchni aromatyzerów, ponieważ mogą one ulec zapaleniu.
Duże zanieczyszczenia można zeskrobać, a następnie wyczyścić szczotką – można użyć tej samej, co do czyszczenia rusztów. Aromatyzery należy również raz na jakiś czas spryskać olejem.