Izolowany piekarnik Therma-Cast™ i Dura-Built™ od Broil King – podstawa systemu PGT
Jednym z najważniejszych części grilla gazowego jest piekarnik. To od niego zależy czy temperatura panująca w środku będzie odpowiednia do przygotowania potraw.
- Czym wyróżnia się piekarnik Therma-Cast i Dura-Built od Broil King?
- Na czym polega sekret grillowania z opatentowanym systemem PGT
Szczegóły wyjaśnimy w dzisiejszym artykule. Piekarnik w grillach gazowych Broil King składa się z dwóch części: z pokrywy i zamkniętego dna piekarnika. Oba elementy są bardzo ważne z kilku względów. Zarówno wpływają na wydajność grilla, jak i na lepsze możliwości grillowania.
Dobrej jakości piekarnik pozwoli na utrzymanie stałego ciepła (pieczenie nawet w niskich temperaturach), ale także oszczędność zużycia gazu, a to w efekcie przekłada się na szybkie i smaczne grillowanie.
Obszerny, głęboki piekarnik grilla
W grillach Broil King z systemem PGT piekarnik jest wyższy i głębszy. Takie rozwiązanie pozwala grillowanie dużych kawałków mięs na ruszcie i rożnie.
Pod wysoką pokrywą zmieścimy nawet dużego kurczaka na rożnie lub specjalnym stojaku. Jest tam odpowiednio dużo miejsca, aby umieścić górną półkę, na której można grillować warzywa lub podgrzewać przygotowane potrawy mięsne.
Duża odległość od powierzchni rusztu do dna piekarnika jest istotna również ze względu na równomierne rozprowadzenie ciepła.
Piekarnik został zaprojektowany tak, aby zawsze panowała w nim równomierna temperatura. Wyższy piekarnik zapewnia lepszą cyrkulację powietrza, dzięki czemu potrawy grillują się równomiernie i dużo szybciej.
Jest to znany sposób pieczenia konwekcyjnego, podobne działanie do termoobiegu w tradycyjnym piekarniku (ciepłe powietrze roznosi się w całym wnętrzu i dopieka z każdej strony równocześnie). Płytkie piekarniki nierównomiernie rozprowadzają ciepło. Poza tym, mała odległość dna od rusztów czy aromatyzerów powoduje, że skapujące tłuszcze, soki i marynaty mogą się zapalić i przypalić dania. Dlatego bardzo istotne jest, aby odległości palników od dna, aromatyzerów i rusztów były odpowiednio duże.
Zamknięte dno piekarnika Broil King
W każdym grillu marki Broil King dno piekarnika jest zamknięte od spodu, dzięki czemu po otworzeniu pokrywy nie powstaje tak zwany „efekt komina”.
Dolna część powinna być zabudowana lub zamknięta przez tacę do ociekania tłuszczu. Grille Broil King posiadają zazwyczaj od 2 do 4 małych otworów, które odprowadzają tłuszcz do tacki ociekowej. Ich wielkość i ilość została ograniczona do minimum, dlatego ma problemu z utrzymaniem właściwej temperatury. W grillach, w których na dnie piekarnika znajdują się duże otwory, w momencie otwierania pokrywy, grill zasysa zimne powietrze od spodu, a to miesza się z powietrzem w grillu natychmiast go wychładzając (wspomniany efekt komina).
Takie działanie powoduje utratę temperatury na grillu, co przyczynia się do większego zużycia gazu (grill musi na nowo się dogrzać), a w efekcie tracimy czas, pieniądze i przyjemność grillowania.
W grillach Broil King znajdziemy jedynie niewielkie otwory wykonane w dnie piekarnika, które są odpowiedzialne za doprowadzenie powietrza do palników i zapobiegnięcie ich gaśnięciu.
Izolowany piekarnik w wysokiej klasie wykonania
Piekarniki grilli gazowych Broil King są wykonane w dwóch technologiach. Jedną z nich jest Therma-Cast™ (przez swój wygląd nazywana klasyczną).
Piekarnik Therma-Cast jest całkowicie wykonany z odlewu aluminium, a dodatkowo jest okuty elementami ze stali szlachetnej, co nadaje mu stylowego wykończenia. Taką technologię posiadają wszystkie grille z serii:
- Monarch,
- Signet,
- Porta-Chef,
- Gem,
- Royal,
- Crown,
- Sovereign.
Drugą technologią jest piekarnik Dura-Built™. Są to grille wyróżniające się nowoczesnym wyglądem (seria Baron, Regal, Imperial).
Piekarnik w tej technologii ma kopułę (pokrywę) wykonaną z podwójnej ścianki ze stali szlachetnej, z izolacją próżniową, aby idealnie kumulować ciepło. Boki pokrywy są wykonane z grubego aluminiowego odlewu, pokrytego proszkowo, z potrójną warstwą żaroodpornej i bardzo trwałej farby po bokach.
Czarne pokrywy pokryte są spiekiem ceramicznym. Jest to wytrzymały materiał, odporny na wysokie temperatury i zarysowania.
Natomiast pokrywy w kolorze srebrny (np. model Regal) wykonane są ze stali szlachetnej, która jest walcowana, nie szczotkowana. Ma to znaczenie z perspektywy utrzymania grilla w czystości (brud i inne zanieczyszczenia nie wnikają w trudne do wyczyszczenia szczeliny).
Technologia Roll-On – lekkie i łatwe podnoszenie pokrywy
Mocowanie pokrywy przesunięte jest blisko środka piekarnika, dzięki czemu nie musimy wkładać siły do jej otwarcia. Z uniesieniem i odchyleniem pokrywy grilla bez problemu poradzą sobie również osoby niższe i dzieci.
Dzięki technologii Roll-On możemy umieścić grilla w odległości zaledwie ok. 11 cm od ściany!
Materiały wykorzystane do produkcji są na tyle wytrzymałe, że producent Broil King oferuje 25-letnią gwarancję na piekarniki. Grubość i jakość zastosowanych materiałów zapewnia świetną izolację. Odlew z aluminium doskonale utrzymuje temperaturę w środku piekarnika i jest bardzo wytrzymały.