Jak przygotować grilla gazowego do sezonu wiosennego?

Wielkimi krokami zbliża się majówka. Choć posiadacze markowych grilli gazowych Broil King grillowaniem mogą cieszyć się przez cały rok, to właśnie ten czas dla wielu osób jest oficjalnym rozpoczęciem sezonu grillowego. Bez znaczenia, jaki model grilla posiadasz, każdy z nich potrzebuje Twojej pomocy. Teraz jest idealny moment, aby sprawdzić stan techniczny grilla, wyczyścić go oraz przygotować do sezonu grillowego. W dzisiejszym artykule znajdziesz kilka prostych porad dotyczących przygotowania swojego sprzętu i jego konserwacji na cały sezon.


Czyszczenie grilla gazowego Broil King

Pierwszym krokiem jest dokładne wyczyszczenie najważniejszych elementów grilla. Nawet jeśli Twój grill gazowy na okres zimowy był zabezpieczony specjalnym pokrowcem mógł się u dołu zakurzyć i zabrudzić.
Do czyszczenia grilla z zewnątrz najlepiej sprawdza się mokra szmatka z mikrofibry. Można użyć również specjalnego preparatu do czyszczenia stali szlachetnej.

Po dokładnym wyczyszczeniu zewnętrznej strony grilla czas zająć się jego wnętrzem. Niestety, nie w pełni wyczyszczony przed zimą grill mógł pokryć się grzybem lub pleśnią (ze względu na pozostałości resztek jedzenia, tłuszczów czy marynat), dlatego aby się ich pozbyć należy wykonać pirolizę, czyli po prostu wypalić grilla

.

Taka czynność powinna być wykonana po każdym grillowaniu, a w szczególności na koniec sezonu grillowego. Rozpalenie grilla do wysokiej temperatury pozwoli usunąć wszelkie pozostałości po poprzednich grillowaniach i skutecznie zdezynfekuje grilla w środku. Wystarczy włączyć palniki na maksymalną moc i pozwolić grillowi wypalić się przez 30 minut. Po tym czasie wszystkie nieczystości powinny zostać wypalone.
Następnie, po wychłodzeniu grilla do około 150°C, należy wyszczotkować rusz, palniki oraz pozostałe elementy we wnętrzu piekarnika. Do tego polecamy szczotki z włosiem ze stali szlachetnej, takie włosie jest bardzo trwałe i nie pozostawia nieestetycznych śladów.

Przed rozpoczęciem sezonu należy odpowiednio zakonserwować ruszty, co pozwoli na przedłużenie ich żywotności i stworzy nieprzywierająca powłokę na przyszłe grillowanie. W tym celu najlepiej użyć oleju spożywczego, o wysokim punkcie dymienia (np. rzepakowy), który rozprowadzimy na ruszcie za pomocą specjalnego rozpylacza do oleju.

Sprawdzanie instalacji gazowych

Z racji, że poza sezonem grille przechowujemy w różnych miejscach, często dostępnych dla gryzoni lub innych szkodników przed rozpoczęciem grillowania należy sprawdzić szczelność instalacji gazowej.

Warto zajrzeć, czy wąż doprowadzający nie został uszkodzony lub po prostu zniszczył się po kilku latach użytkowania. Dobrze jest także sprawdzić przepływ gazu do palników i jeśli to konieczne wyczyścić go. Zauważysz to po nierównym płomieniu na palniku, trudnościach z odpaleniem lub długim czasem rozgrzewania się grilla.

Uruchomienie grilla gazowego

Częstym problemem po zimie jest brak iskry i problem z odpaleniem. Jeśli bateria w zapalarce grilla była zostawiona na czas ujemnych temperatur, mogła się zniszczyć i wyładować. Należałoby wymienić baterię w zapalarce na nową.

Przegląd elementów grilla

Ważną kwestią jest coroczny przegląd części zamiennych w grillu gazowym. Jeśli któryś z elementów grilla takich jak: aromatyzery, palniki, ruszty uległ korozji lub całkowitemu zniszczeniu należy je wymienić.
Szeroki wybór poszczególnych elementów grilla gazowego Broil King znajdziesz w naszym sklepie internetowym grillu.pl.


Powyższe czynności gwarantują prawidłowe funkcjonowanie grilla na cały nadchodzący sezon.

Życzymy udanego grillowania!

Zostaw Swój komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Shopping Cart
0
    0
    Twój koszyk
    Koszyk jest pustyWróć do sklepu