Czym jest system grillowania PTG stworzony przez Broil King?

Grille gazowe Broil King z systemem PTG są aktualnie jednym z najlepszych i najwygodniejszych rozwiązań dostępnych na rynku grilli na gaz.

Czym jest opatentowany system PTG? Z jakich elementów się składa? I w których modelach grilli znajdziemy tę nowoczesną technologię?

Szczegóły znajdziesz w dzisiejszym artykule. Zapraszamy.

Marka Broil King słynie z wydajnego systemu grillowania PTG (z ang. Performance Grilling Technology), który jest stosowany wyłącznie w wybranych seriach grilli gazowych Broil King.

Zawiera on 5 innowacyjnych rozwiązań technologicznych, które zdecydowanie podnoszą poziom grillowania. Dzięki zastosowanej technice grille, które posiadają system PTG są bardzo wydaje, szybko się nagrzewają i długo utrzymują temperaturę (przez co mają mniejsze zużycie gazu).

PGT to połączenie opatentowanych technologii, które gwarantują nie tylko niezrównaną moc i wydajność, ale przede wszystkim niesamowity smak grillowanych potraw. Zastosowane rozwiązania powodują, że grillowanie jest proste, przyjemne i fenomenalnie smaczne.

System grillowania PTG to 5 poniższych rozwiązań:

  • izolowany i obszerny piekarnik
  • dwustronne ruszty Flav-R-Cast™
  • lepszy smak dzięki aromatyzerom FLAV-R-WAVE™
  • duże palniki Dual-Tube™
  • precyzyjna kontrola temperatury: zawory Linear-Flow™ i pokrętła Sensi Touch™

Izolowany piekarnik doskonale utrzymujący ciepło

W grillach gazowych Broil King z użytym systemem PTG piekarnik jest wyższy, głębszy i zbudowany z najlepszych materiałów, co gwarantuje najwyższy poziom izolacji cieplnej. W efekcie grill jest bardziej wydajny, mamy więcej miejsca, a dania grillują się dużo szybciej.

piekarnik gill gazowy

W technologii Therma-Cast™ piekarnik jest zbudowany w całości z odlewu aluminium, natomiast Dura-Built™ posiada pokrywę z dwóch arkuszy stali szlachetnej, a boki i sam piekarnik są z aluminium.

Zarówno jeden jak i drugi system jest bardzo wytrzymały, doskonale izoluje ciepło (utrzymuje równomierną temperaturę), dzięki czemu nie pojawiają się problemy z nagrzaniem grilla lub utratą temperatury (nawet w chłodniejsze dni).

Dodatkowo, zamknięte dno piekarnika eliminuje powstawanie popularnego z niższych modeli „efektu komina” czyli zasysania zimnego powietrza od dołu podczas podnoszenia pokrywy grilla.

Takie rozwiązanie pozwoli utrzymać temperaturę wewnątrz grilla i nie wystudzi go w momencie otwierania pokrywy. Wysoki i głęboki piekarnik to również możliwość pieczenia konwekcyjnego. Potrawy pieką się nie tylko poprzez dotyk z gorącym rusztem, ale również poprzez gorące powietrze, które dopieka z każdej strony równocześnie (podobnie jak w piekarniku z termoobiegiem).

Dwustronne ruszty Flav-R-Cast™ – perfekcyjny kształt i zwiększona funkcjonalność

Grille z systemem PTG dysponują dwustronnymi żeliwnymi lub stalowymi rusztami. Są jednym z najważniejszych elementów grilla marki Broil King. Materiał, z którego są wykonane sprawia, że długo utrzymują ciepło i nie wychładzają się tak szybko jak inne materiały.

uszt flav-r-cast-odleglosci

Drugą ważną kwestią jest to, że ruszty Broil King są dwustronne – posiadają stronę rynienkową i stożkową.

  • Rynienki idealnie sprawdzają się do grillowania tłustych dań i gromadzą aromatyczne soki spływające z potraw, które potem odparują do mięsa i wzmocnią jego soczystość.
  • Z kolei stożki umożliwiają uzyskać charakterystyczną dla grilla kratkę, a soki spływają na aromatyzery i z nich odparowują do potrawy.

Aromatyzery FLAV-R-WAVE™ – głębia smaku i doskonała soczystość dań

Aromatyzery – opatentowany przez Broil King system Flav-R-Wave to unikalna technologia, która ma największy wpływ na smak potraw z grilla. Pofalowane blaszki ze stali nierdzewnej pokrywające całe dno piekarnika są sekretem pysznych dań z grilla. Soki, skapujące z rozgrzanego mięsa (tłuszcz, przyprawy) nadają grillowanemu jedzeniu smak i aromat barbecue.

szyny aromatyzujące monarch 340

Czym cechują się aromatyzery Flav-R-Wave?

  • Pokrywają całą powierzchnie piekarnika, dzięki czemu przechwytują i odparowują wyciekające tłuszcze i soki z marynaty wprost do potrawy.
  • Innowacyjny i przemyślany kształt – blacha jest ciągła i pofalowana idealnie pod kątem 32 stopni, co sprawia, że marynata i tłuszcz ani nie spłynie ani się nie przypali.
  • Najlepszy materiał wykonania – solidna stal szlachetna odporna na wysoką temperaturę i inne czynniki zewnętrzne.
  • Utrzymują ciepłe i wilgotne powietrze wewnątrz piekarnika, dzięki czemu potrawy są pyszne i soczyste.

Nowoczesne palniki Dual-Tube™ – idealnie wypieczone dania

Znaczące znaczenie w systemie PTG mają palniki Dual-Tube, które są wyposażone w podwójne rurki, o dużo większej średnicy niż jest to w innych grillach gazowych.

palniki dual tube pgt baron

Efektem takiego rozwiązania jest równomierne ciśnienie wewnątrz palnika oraz odpowiednia mieszanka tlenu z gazem, a dzięki temu temperatura na całej długości rusztu zawsze pozostaje taka sama i dania za każdym razem pozostają równomiernie wypieczone.

Idealna kontrola temperatury – zawory Linear-Flow™ i pokrętła Sensi Touch™

Ostatnim, ale bardzo ważnym punktem systemu PTG są zawory Linear-Flow i pokrętła Sensi Touch, które umożliwiają precyzyjną kontrolę temperatury.

Zawory są idealnie skalibrowane, a pokrętła posiadają 180 stopniowy zakres ruchu, co pozwala na idealne ustawienie pożądanej temperatury (inne modele mają 90 stopniowy).

Które grille Broil King posiadają opatentowany system PTG?

Grille gazowe z serii:

  • Monarch™,
  • Baron™,
  • Signet™,
  • Sovereign™,
  • Regal™,
  • Imperial™,

posiadają system PGT wpływający na dużą wydajność i autentyczny smak bbq grillowanych potraw.

Zostaw Swój komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Shopping Cart
0
    0
    Twój koszyk
    Koszyk jest pustyWróć do sklepu