Czym jest system grillowania PTG stworzony przez Broil King?
Grille gazowe Broil King z systemem PTG są aktualnie jednym z najlepszych i najwygodniejszych rozwiązań dostępnych na rynku grilli na gaz.
Czym jest opatentowany system PTG? Z jakich elementów się składa? I w których modelach grilli znajdziemy tę nowoczesną technologię?
Szczegóły znajdziesz w dzisiejszym artykule. Zapraszamy.
Marka Broil King słynie z wydajnego systemu grillowania PTG (z ang. Performance Grilling Technology), który jest stosowany wyłącznie w wybranych seriach grilli gazowych Broil King.
Zawiera on 5 innowacyjnych rozwiązań technologicznych, które zdecydowanie podnoszą poziom grillowania. Dzięki zastosowanej technice grille, które posiadają system PTG są bardzo wydaje, szybko się nagrzewają i długo utrzymują temperaturę (przez co mają mniejsze zużycie gazu).
PGT to połączenie opatentowanych technologii, które gwarantują nie tylko niezrównaną moc i wydajność, ale przede wszystkim niesamowity smak grillowanych potraw. Zastosowane rozwiązania powodują, że grillowanie jest proste, przyjemne i fenomenalnie smaczne.
System grillowania PTG to 5 poniższych rozwiązań:
- izolowany i obszerny piekarnik
- dwustronne ruszty Flav-R-Cast™
- lepszy smak dzięki aromatyzerom FLAV-R-WAVE™
- duże palniki Dual-Tube™
- precyzyjna kontrola temperatury: zawory Linear-Flow™ i pokrętła Sensi Touch™
Izolowany piekarnik doskonale utrzymujący ciepło
W grillach gazowych Broil King z użytym systemem PTG piekarnik jest wyższy, głębszy i zbudowany z najlepszych materiałów, co gwarantuje najwyższy poziom izolacji cieplnej. W efekcie grill jest bardziej wydajny, mamy więcej miejsca, a dania grillują się dużo szybciej.
W technologii Therma-Cast™ piekarnik jest zbudowany w całości z odlewu aluminium, natomiast Dura-Built™ posiada pokrywę z dwóch arkuszy stali szlachetnej, a boki i sam piekarnik są z aluminium.
Zarówno jeden jak i drugi system jest bardzo wytrzymały, doskonale izoluje ciepło (utrzymuje równomierną temperaturę), dzięki czemu nie pojawiają się problemy z nagrzaniem grilla lub utratą temperatury (nawet w chłodniejsze dni).
Dodatkowo, zamknięte dno piekarnika eliminuje powstawanie popularnego z niższych modeli „efektu komina” czyli zasysania zimnego powietrza od dołu podczas podnoszenia pokrywy grilla.
Takie rozwiązanie pozwoli utrzymać temperaturę wewnątrz grilla i nie wystudzi go w momencie otwierania pokrywy. Wysoki i głęboki piekarnik to również możliwość pieczenia konwekcyjnego. Potrawy pieką się nie tylko poprzez dotyk z gorącym rusztem, ale również poprzez gorące powietrze, które dopieka z każdej strony równocześnie (podobnie jak w piekarniku z termoobiegiem).
Dwustronne ruszty Flav-R-Cast™ – perfekcyjny kształt i zwiększona funkcjonalność
Grille z systemem PTG dysponują dwustronnymi żeliwnymi lub stalowymi rusztami. Są jednym z najważniejszych elementów grilla marki Broil King. Materiał, z którego są wykonane sprawia, że długo utrzymują ciepło i nie wychładzają się tak szybko jak inne materiały.
Drugą ważną kwestią jest to, że ruszty Broil King są dwustronne – posiadają stronę rynienkową i stożkową.
- Rynienki idealnie sprawdzają się do grillowania tłustych dań i gromadzą aromatyczne soki spływające z potraw, które potem odparują do mięsa i wzmocnią jego soczystość.
- Z kolei stożki umożliwiają uzyskać charakterystyczną dla grilla kratkę, a soki spływają na aromatyzery i z nich odparowują do potrawy.
Aromatyzery FLAV-R-WAVE™ – głębia smaku i doskonała soczystość dań
Aromatyzery – opatentowany przez Broil King system Flav-R-Wave to unikalna technologia, która ma największy wpływ na smak potraw z grilla. Pofalowane blaszki ze stali nierdzewnej pokrywające całe dno piekarnika są sekretem pysznych dań z grilla. Soki, skapujące z rozgrzanego mięsa (tłuszcz, przyprawy) nadają grillowanemu jedzeniu smak i aromat barbecue.
Czym cechują się aromatyzery Flav-R-Wave?
- Pokrywają całą powierzchnie piekarnika, dzięki czemu przechwytują i odparowują wyciekające tłuszcze i soki z marynaty wprost do potrawy.
- Innowacyjny i przemyślany kształt – blacha jest ciągła i pofalowana idealnie pod kątem 32 stopni, co sprawia, że marynata i tłuszcz ani nie spłynie ani się nie przypali.
- Najlepszy materiał wykonania – solidna stal szlachetna odporna na wysoką temperaturę i inne czynniki zewnętrzne.
- Utrzymują ciepłe i wilgotne powietrze wewnątrz piekarnika, dzięki czemu potrawy są pyszne i soczyste.
Nowoczesne palniki Dual-Tube™ – idealnie wypieczone dania
Znaczące znaczenie w systemie PTG mają palniki Dual-Tube, które są wyposażone w podwójne rurki, o dużo większej średnicy niż jest to w innych grillach gazowych.
Efektem takiego rozwiązania jest równomierne ciśnienie wewnątrz palnika oraz odpowiednia mieszanka tlenu z gazem, a dzięki temu temperatura na całej długości rusztu zawsze pozostaje taka sama i dania za każdym razem pozostają równomiernie wypieczone.
Idealna kontrola temperatury – zawory Linear-Flow™ i pokrętła Sensi Touch™
Ostatnim, ale bardzo ważnym punktem systemu PTG są zawory Linear-Flow i pokrętła Sensi Touch, które umożliwiają precyzyjną kontrolę temperatury.
Zawory są idealnie skalibrowane, a pokrętła posiadają 180 stopniowy zakres ruchu, co pozwala na idealne ustawienie pożądanej temperatury (inne modele mają 90 stopniowy).
Które grille Broil King posiadają opatentowany system PTG?
Grille gazowe z serii:
- Monarch™,
- Baron™,
- Signet™,
- Sovereign™,
- Regal™,
- Imperial™,
posiadają system PGT wpływający na dużą wydajność i autentyczny smak bbq grillowanych potraw.